Wednesday, January 04, 2006

Ουμπέρτο "παίρνω ληγμένα" Έκο

Παλιότερα είχα ξεκινήσει να διαβάζω το "Εκκρεμές του Φουκώ". Όταν η βλακεία και η μπουρδολογία έφτασαν στο φουλ και η σημειολογική επιδειξιομανία του συγγραφέα μας τα κανε τσουρέκια το παράτησα. Έχει όμως κάτι χαριτωμενιές..Μια τέτοια θα παραθέσω. Η ιστορία περιληπτικά "τρεις επιμελητές εκδόσεων στο Μιλάνο που εντρυφούν σε απόκρυφες επιστήμες, μυστικές εταιρείες, και κοσμικές συνωμοσίες, αποφασίζουν εντελλώς ανεύθυνα να επινοήσουν ένα Σχέδιο. Κάποιος όμως τους παίρνει στα σοβαρά"(βλέπε οπισθόφυλλο). Σελίς 103 λοιπόν. Δώστε βάση στην πενιά: οι τρεις "φίλοι" μας αντί να σκοτώνουν την ώρα τους πιάνοντας μύγες αποφασίζουν λέει να οργανώσουν την αναμόρφωση της γνώσης. Ιδρύουν τη Σχολή της Συγκριτικής Ασχετότητας όπου θα μελετώνται μαθήματα άχρηστα ή αδύνατα. Τέσσερα τμήματα όλα κι όλα απ' τα οποία αναφέρονται τα τρία(αρχίζει η εμποροπανύγυρις)
Τμήμα της Τετρατριχεκτομίας (η τέχνη του να κόβεις την τρίχα στα τέσσερα)
Μαθήματα του τμήματος: Υγροτομία (η τέχνη του να τεμαχίζεις το ζουμί), Τριχοκατάβαση ( η τέχνη του να τη γλιτώνεις παρά τρίχα-να και κάτι χρήσιμο!) και το αγαπημένο μου.. Μητραδελφοχαιρετιστήρια Μηχανική (σε διδάσκει να κατασκευάζεις μηχανές για να χαιρετάς τη θεία σου!!!)
Τμήμα των Αδυνάτων ή Impossibilia:
Μορφηματική του Μορς, Ιστορία των καλλιεργειών στην Ανταρκτική, Ιστορία της ζωγραφικής στη Νήσο του Πάσχα, Σύγχρονη Σουμεριακή λογοτεχνία, Στοιχεία Μοντεσσοριανής Δοκιμολογίας, Τεχνολογία του τροχού στις Προκολομβιανές Αυτοκρατορίες, Εικονολογία Μπράιγ, Φωνητική του Βωβού Κινηματογράφου, Ψυχολογία του όχλου στη Σαχάρα, Αθιγγανική Πολεοδομία. Πήρατε μια γενική ιδέα βλακείας στον κύβο. Πάντα αναρρωτιόμουν σε ποιους απευθύνεται το βιβλίο. Εδώ που τα λέμε καλύτερα να μη μάθω..

1 comment:

Anonymous said...

to vivlio mporei na xarastiristei "vari".. o eko einai iero teras! den exo tsekarei omos tin ilikia sou.. k peri orekseos, kolokithopita..