Friday, January 13, 2006

Κρατήστε την περηφάνεια, πετάξτε την προκατάληψη!


Η αδερφή μου σήμερα έπεσε θύμα μιας ιδιαίτερα απρόσμενης έκπληξης. Αγόρασε το βιβλίο "Περηφάνεια και προκατάληψη" της Τζέιν Ώστεν ( του οποίου η κινηματογραφική μεταφορά προβάλλεται στα σινεμά αυτή την περίοδο-να πάτε να τη δείτε) και πήγε στη σχολή για το μάθημά της. Άφησε λοιπόν τη σακκούλα με το βιβλίο σε πάγκο που ήταν ακριβώς δίπλα στην αίθουσα που έγινε το μάθημα για μόλις 2 λεπτά. Όταν επέστρεψε το βιβλίο είχε κάνει φτερά! Incredible yet true! Πήγε ξανά στο βιβλιοπωλείο και ζήτησε πάλι το βιβλίο. Αφού εξήγησε στον πωλητή τι συνέβη και θέλει να ξαναγοράσει το βιβλίο, το πήρε στην ίδια τιμή αν και ήταν ακριβότερη έκδοση η συγκεκριμένη-η προηγούμενη που εκλάπη είχε εξαντληθεί- ο πωλητής όμως, ιδιαιτέρως ευγενής και με κατανόηση, επέμενε να της δώσει το βιβλίο στην ίδια τιμή με το προηγούμενο μετά από όσα είχε περάσει (υπάρχουν και καλοί άνθρωποι μη νομίζετε). Τι συνέβη όμως με τον αινιγματικό και μυστηριώδη κλέφτη; Ποιος ήταν άραγε; Ένας απερινόητος ως προς τα αίτια της πράξης του κοινός άρπαγας ή μια απελπισμένη και συνάμα τρυφερή και ρομαντική ψυχή:-); Να μια ωραία ιστορία για βιβλίο. Πέρα από το αστείο του πράγματος όμως είναι λυπηρό ένας χώρος σκέψης, προβληματισμού και παίδευσης των σημερινών νέων να καταντάει χώρος έρμαιο στα χέρια ανυπόληπτων κλεπταποδόχων.
Για να κάνεις κάτι τέτοιο σημαίνει πως σου λείπει προφανώς η περηφάνεια και έχεις την προκατάληψη του ότι "κλεψιά είναι ένας εύκολος και ανέξοδος τρόπος να αποκτήσεις ένα αγαθό". Οπότε σύνθημα της ημέρας ο τίτλος.

1 comment:

BL(JI)OG said...

Να μια ωραία ιστορία για βιβλίο:-)! Μια ωραία ανατροπή: ο κλέφτης είναι ο πωλητής του βιβλιοπωλείου που ήθελε με αυτόν τον παράδοξο τρόπο να γνωρίσει την αδερφή μου! Αλλά αυτά γίνονται μόνο στις ταινίες τύπου "Περηφάνεια κ Προκατάληψη". Έτσι έτσι..