Sunday, January 29, 2006

RNA-AΪ ΣΤΟ ΚΑΛΟ!

Σήμερα θα σας μεταδώσω μια είδηση που αφορά την επιστήμη μου(ναι δικιά μου είναι). Φαίνεται ότι ήρθε το πλήρωμα του χρόνου ώστε η μέθοδος της "παρέμβασης RNA" (RNAi) να αρχίζει να εφαρμόζεται δειλά-δειλά στην κλινική πράξη.
Η μέθοδος αυτή είναι από καιρό γνωστή στους επιστήμονες όμως φαίνεται πως τώρα οι περιορισμοί και οι φόβοι των παρενεργειών αρχίζουν να αντιμετωπίζονται. Η διαδικασία του RNAi γίνεται φυσιολογικά στα κύτταρα μας τα οποία φαίνεται ότι εξελίχθηκαν να τη χρησιμοποιούν ως φυσιολογική άμυνα απέναντι σε ιούς. Χονδρικά, να πούμε ότι το κύτταρο καταστρέφει δίκλωνα μόρια RNA αφού τα ξεδιπλώσει αλλά επίσης στρέφεται εναντίον και συμπληρωματικών τους τμημάτων. Οπότε εμείς εισάγοντας δίκλωνα RNA που αντιστοιχούν σε γονίδια ανεπιθύμητα σε εμάς μπορούμε τα γονίδια αυτά να τα απενεργοποιήσουμε. Σχετικά πειράματα σε κυτταρικές καλλιέργειες έδειξαν μάλιστα ότι η μέθοδος RNAi παρεμβαίνει μόνο στην μετάφραση των γονιδίων, και όχι στο DNA (βασικό!) ώστε να διατηρείται η ακεραιότητα του γονιδιώματος.
Η μέθοδος λοιπόν αυτή μας επιτρέπει να "κλείνουμε τους διακόπτες" των γονιδίων και υπάρχουν πολλά ανεπιθύμητα γονίδια που ευνοούν καρκινογένεσεις και διάφορες σοβαρές παθήσεις.
Η μέθοδος RNAi εφαρμόστηκε με επιτυχία για μια σειρά νοσημάτων όπως ηπατίτιδα C, λοιμώξεις του αναπνευστικού και νόσος του Ηuntigton. Κλινικές δοκιμές έχουν γίνει στην περίπτωση του εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας, της συνηθέστερης αιτίας τύφλωσης στο Δυτικό κόσμο, που μέχρι κ σήμερα παραμένει ανίατη. Άντε και εις ανώτερα..

3 comments:

Anonymous said...

Κάποιο -άγνωστο- πρόβλημα με εμποδίζει να κάνω sign in ως blogger, και στέλνω ως "ανώνυμος".

Σε βρήκα από τον old-boy, όπερ αποδεικνύει ότι, τελικά, πρέπει να προβαλουμε αυτό που κάνουμε, αλλοιώς οποιαδήποτε προσπάθεια δύσκολα αναδεικνύεται.

Ενδιαφέρουσα η θεματολογία σου. Αποκαλύπτει λήψη ερεθισμάτων από τα κοινωνικά δρώμενα και κριτική αποτίμησή τους. Εύχομαι "Καλή Συνέχεια".

Στο συγκεκριμένο θέμα, μήπως έχεις να παραθέσεις περισσότερες πληροφορίες ;
Κυρίως αν υπάρχει κάποια ένδειξη για πρακτική εφαρμογή της μεθόδου. Τη στιγμή αυτή παραμένει σε πειραματικό μόνο στάδιο ; Οι έρευνες διεξάγονται μόνο στο Εξωρερικό ; Έχει απασχολήσει την ελληνική επιστημονική κοινότητα ; Οργανώνεται κάτι στην Ελλάδα ; Αναμένεται να αποτελέσει αντικείμενο για τα ιδιωτικά θεραπευτήρια ή και για το σύστημα δημόσια υγείας ;
(Τα ερωτήματα είναι ενδεικτικά)
Ευχαριστώ

Dafun

BL(JI)OG said...

Xαιρετώ σε ανώνυμε (Dafun),κατ'αρχήν συμφωνώ απόλυτα μαζί σ στα περί ανάδειξης και προχωρώ ευθύς στο παρασύνθημα: τα ερωτήματα σ παρ'ότι ενδεικτικά όπως λες, είναι το ζουμί της υπόθεσης για έναν άνθρωπο που θέλει τις επιστημονικές προόδους να έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο στην καλυτέρεψη της ζωής του. Νομίζω πάντως-μακάρι να βγω ψεύτης-ότι οι απαντήσεις είναι απογοητευτικές σε ότι αφορά την Ελλάδα. Τη στιγμή αυτή που μιλάμε(τι κάνουμε;) η εφαρμογή είναι σε πειραματικό στάδιο όμως επίσημα "χείλη"(επιστημονικά, με περγαμηνές) την θέλουν να μπαίνει στην κλινική πράξη μέσα στο τρέχον έτος.Δεν αποκλείεται η μέθοδος να χρησιμοποιείται συστηματικά από Έλληνες, δεν πιστεύω όμως ότι την έχουν προχωρήσει ως προς το θεραπευτικό σκέλος. Σίγουρα απασχολεί και θα απασχολήσει την ελληνική επιστημονική κοινότητα, κάτι οργανωμένο όπως καταλαβαίνω ότι το εννοείς, όχι, δεν υπάρχει στην Ελλάδα, ενώ πρέπει να θεωρείς de facto, το ότι η υγεία σε τέτοιο προχωρημένο επίπεδο θεραπευτικής προσέγγισης, αφορά ΜΟΝΟ τα "γεμάτα πορτοφόλια"(κοινώς ιδιωτικά κ πάλι ιδιωτικά) Πιστεύω να σε κάλυψα και..καλώς ήρθες mein froind!

Anonymous said...

Έχεις λεφτά ζεις - δεν έχεις πεθαίνεις.
Γνωστό παλαιόθεν.

Επιστημονική πρόοδος που δεν αντανακλάται σε επίπεδο κοινωνίας ουσιαστικά αναιρείται. Είναι σαν να μην υπάρχει. Λειτουργεί εντελώς ταξικά.

Για τα καταναλωτικά, τα υλικά αγαθά δεν έχει νόημα η ισότητα σε επιλογές. Ας μην έχουν όλοι δυνατότητα να αγοράσουν Ferrari.

Στα κοινωνικά όμως αγαθά, ιδίως στην υγεία, μια ευνομ