Friday, January 27, 2006

Σαν τον Αμαντέους δεν έχει..


Σήμερα είναι μια πολύ μεγάλη μέρα για τη μουσική! Σαν σήμερα γεννήθηκε η μεγαλύτερη μουσική ιδιοφυία όλων των εποχών (μην ακούσω τίποτα για Μπετόβεν!), ο Βόλφγκαγκ Αμαντέους Μότσαρτ (1756-1791). Ας τιμήσουμε τη μνήμη του παραθέτοντας ένα απόσπασμα από αυτά που έγραψε ο Γιώργος Β. Μονεμβασίτης για τον μεγάλο συνθέτη:
"Ο Μότσαρτ υπήρξε ο αγαπημένος των Θεών. Αυτό άλλωστε σημαίνει και το εκ των ονομάτων του Αmadeus. Σήμερα είναι αναμφίβολα ο αγαπημένος των ανθρώπων. Τα έργα του, δομημένα με τα πολύτιμα αποστάγματα της τεχνοτροπίας και του κλασσικισμού, κατέλαβαν από τη στιγμή της δημιουργίας τους μια ξεχωριστή θέση στη σκέψη και την καρδιά των φίλων της μουσικής. Η τέλεια εφαρμογή των κανόνων συνδυασμένη με μοναδική ευρηματικότητα η οποία υλοποιείται σε πανέμορφες μελωδίες, ευεργέτησαν τα έργα του Μότσαρτ με τη σπάνια ικανότητα να προκαλούν την άμεση τέρψη και του πιο ανυποψίαστου ακόμα ακροατή. Ο Μότσαρτ δεν υπήρξε καινοτόμος ούτε διεκδίκησε το χρίσμα του μουσικού οραματιστή. Ότι υπέγραψε όμως το δωροδότησε με αρμονία ανυπέρβλητη και με τελειότητα μορφής και περιεχομένου, χαρίσματα αντάξια της μεγαλοφυίας του. Ο μουσικός κόσμος θα ήταν ασφαλώς λιγότερο φωτεινός, λιγότερο πλούσιος, χωρίς το δικό του, μικρό σε διάρκεια μεγάλο όμως σε προσφορά, πέρασμα από τη γη".
Όσοι ενδιαφέρονται να μάθουν για τον τεράστιο συνθέτη, να γνωρίσουν τα έργα του, και τη ζωή του, μπορούν να παρακολουθήσουν το 24ωρο αφιέρωμα που προβάλλει σήμερα η ΕΤ-1(κάτι ανάλογο κάνουν τα κρατικά κανάλια σε όλο τον κόσμο). Περισσότερες λεπτομέρειες στο ειδικά διαμορφωμένο site www.24hoursmozart.com. Εγώ πάντως δε θα χάσω στιγμή από το αφιέρωμα(αυτές οι υπερβολές..)

2 comments:

Tero said...

Καμιά διάθεση να τσακωθούμε, αλλά αν ρωτήσεις ανθρώπους που ασχολούνται με θεωρία της μουσικής [αρμονία, αντίστιξη, φούγκα, σύνθεση κτλ. [εγώ δεν είμαι ένας απ' αυτούς (ακόμα)]], οι περισσότεροι (τουλάχιστον απ' όσους έχω ρωτήσει εγώ) θα σου πουν ότι η μεγαλύτερη μουσική ιδιοφυία ήταν ο Μπαχ. Τέτοιο βάθος στη μουσική σύνθεση δεν έχει επιτευχθεί από άλλο άνθρωπο.

Όχι ότι αυτό μειώνει τον Μότσαρτ...

Μακάρι να είχα μια τηλεόραση τώρα...

Tero

BL(JI)OG said...

Ε όχι κ να τσακωθούμε για τη μουσική! Τουναντίον, ο καθένας έχει την άποψη του! Πάντως αυτό που λες για τον Mπαχ καταγράφεται ως μια πολύ σοβαρή άποψη, μάλιστα ο Μπαχ μου αρέσει επίσης. Ο Μότσαρτ παρ'ότι φαινομενικά απτός δεν είναι κατανοητός απ'όλους, ακόμα και από φτασμένους μουσικούς που τον εντάσσουν πολύ συχνά στο ρεπερτόριο τους. Πάντως για μένα, κανείς άλλος συνθέτης δεν είχε αυτή τη "μοτσάρτεια" χάρη, την εναλλαγή των συναισθημάτων, την φινέτσα και την μεγαλοπρέπεια που ενέπνεαν τα έργα του. Κανείς δεν έφτασε τόσο κοντά στο Θεό χρησιμοποιώντας τη μουσική, με άλλα λόγια. Αλήθεια που βρίσκεσαι κ δεν έχεις τηλεόραση;